Hoe kunt u besparen op uw koelkast? Hieronder een aantal manieren om te besparen:

Laat apparaten nooit op ‘even’ open staan

Wanneer u het apparaat open laat staat, verliest het zijn temperatuur. Zodoende moet de koelkast meer energie verbruiken om zijn temperatuur te behalen. Houd dus de momenten dat het apparaat open gaat zo kort mogelijk.

Controleer altijd of het apparaat goed sluit

Versleten rubbers aan de binnenkant van de koelkast kunnen ervoor zorgen dat kou ontsnapt. Hierdoor is het apparaat steeds bezig om de temperatuur op peil te houden wat als gevolg heeft dat u meer vebruikt. Wij adviseren om altijd versleten rubbers te vervangen. Dat kan namelijk heel wat energie besparen.

Let bij aanschaf van een nieuwe apparaat altijd op de energielabels

De koelkast behoort tot een van de grootverbruikers binnen een huishouden. Er zitten behoorlijk grote verschillen tussen de energielabels. Een koelkast kan qua prijs veel duurder zijn dan een andere koelkasten, echter kan het met de tijd geld besparen op het energieverbruik.

Zet de apparaten altijd waterpas

Als een koelkast niet waterpas staat, is er een mogelijkheid dat er warmte binnenkomt. Hierdoor moet het apparaat meer energie gaan verbruiken. Zet het apparaat altijd waterpas.

Zet de koelkast niet kouder dan dat het nodig is

Vaak hoeft een koelkast niet hoger dan 6⁰C zijn. Hoe kouder je het apparaat zet hoe meer energie het apparaat zal verbruiken.

Laat eten eerst afkoelen voordat het in de koelkast gaat

Door eten eerst af te koelen, hoeft het apparaat niet meer stroom te verbruiken om het eten koud te maken. Laat daarom eten altijd eerst afkoelen voor het in de koelkast gaat.

Laat producten in de koelkast ontdooien

Door voedsel dat je uit de vriezer haalt eerst in de koelkast te doen helpt u het apparaat met besparen van het energieverbruik.

Maak de condensor aan de achterkant van het apparaat af en toe schoon

De condensor van een koelkast zit aan de achterkant bevestigd. De condensor wordt stoffig. Hierdoor is het apparaat minder efficiënt. Doordat het apparaat niet meer optimaal werkt verbruikt het onnodig energie.

Koop een koelkast die qua grootte bij je past

Grote apparaten verbruiken meer dan kleine apparaten. Mocht een grote koelkast niet vol komen te staan is het zonde van het energieverbruik. Koop daarom een apparaat waarvan je zeker weet dat u het apparaat optimaal gebruikt.

Zet apparaten uit als u op vakantie gaat

Veel producten die gekoeld staan bederven op het moment dat u op vakantie gaat. Mocht je op vakantie gaan, probeer de apparaten zo leeg mogelijk te laten. Doe de koelkast uit en zet de deur op een kiertje, hierdoor ontstaan er geen nare geurtjes of ontwikkeling van schimmel.

Gebruik geen 2 koelkasten

Koelkasten zijn groot verbruikers, door er 2 van aan te schaffen gebruik je als huishoudens behoorlijk veel energie. Wij adviseren dan ook om een tweede koelkast te vermijden. Mocht het van belang zijn om een tweede alsnog aan te schaffen. Gebruik de tips over koelkast, hierdoor minimaliseer je in ieder geval het verbruik!!!!

Zet de koelkast min. 10 cm van de wand af

De achterkant van het apparaat produceert warmte. Als de achterkant te dicht op de wand zit ontsnapt er te weinig warmte, hierdoor werkt het apparaat niet meer optimaal.koelkast