Op het juiste moment.

Wat is het juiste moment om over te stappen van energieleverancier?

Op het juiste moment.

Wat is het juiste moment om over te stappen van energieleverancier?

Het juiste moment voor een overstap

Je betaalt maandelijks een bepaald bedrag aan jouw energieleverancier. Dit wordt ook wel het voorschot- of termijnbedrag genoemd. In de zomer verbruik je over het algemeen minder energie. Maar het termijnbedrag dat je in een zomermaand betaalt, is even hoog als het termijnbedrag van een wintermaand. Heb je in het najaar of in het begin van de winter je energienota ontvangen en wil je overstappen, dan is de kans groot dat je moet bijbetalen. Ontvang je jouw nota aan het begin van het najaar en kies je er dan voor om over te stappen, dan is de kans groot dat je juist geld terugkrijgt van je huidige energieleverancier. Hierdoor hebben sommige mensen het idee dat het voordeliger is om aan het begin van het najaar over te stappen. Dit is niet het geval. Over een heel jaar gezien, maakt het namelijk weinig uit wanneer je overstapt. Uiteindelijk betaal je voor de energie die je hebt verbruikt.

Besparen

Het belangrijkste is natuurlijk dat je zoveel mogelijk bespaart op je energierekening. Deze besparing is niet zozeer seizoensgebonden, maar is simpelweg afhankelijk van de aanbiedingen en acties die op het moment van overstappen geldig zijn. Je wilt natuurlijk geld besparen wanneer je overstapt. Daarom is het belangrijk om te weten welke acties er op welk moment zijn en welke energieleverancier op dat moment het meeste voordeel biedt. Goedkoop-overstappen.nl is een eenvoudig te gebruiken vergelijkingssite. Maak een vergelijking met onze vergelijkingstool en ontdek binnen 5 minuten welk aanbod het voordeligst is voor jou.

Nooit eerder overgestapt van energieleverancier?

Ben je de afgelopen jaren of nog niet eerder overgestapt van energieleverancier, dan is de kans groot dat je momenteel een contract voor onbepaalde tijd hebt. Een contract voor onbepaalde tijd noemen we ook wel een variabel contract. Dit betekent dat je contractvrij bent. Een groot voordeel hiervan is dat je het contract op ieder gewenst moment – met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen – kan beëindigen. Het nadeel van een dergelijk contract is dat de tarieven van een variabel contract meestal een stuk hoger zijn dan de tarieven van een vast contract. Heb je dus zo’n variabel contract, dan kun je op ieder moment overstappen. De nieuwe energieleverancier zal dan rekening houden met de opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Stapt u vroegtijdig over?

Heb je een lopend contract en weet je de einddatum hier niet van? Dan kan je de einddatum gemakkelijk opvragen bij je huidige energieleverancier. Door dit van tevoren op te vragen, weet je exact per wanneer jouw contract opgezegd kan worden. Zo vermijdt je een eventuele opzegvergoeding. Stap je over via goedkoop-overstappen.nl? Dan zullen de energieleveranciers onderling de overstap afstemmen zodat je geen dubbele kosten hebt voor gas en/of stroom.

Aanbod op maat

Als consument kun je er ook bewust voor kiezen om je contract vóór de afloopdatum te verbreken. In de meeste gevallen is dit niet verstandig omdat er dan extra kosten in rekening worden gebracht voor het verbreken van jouw contractuele verplichtingen. Dit noemen we een opzegvergoeding. Was er sprake van een welkomstgeschenk toen je het contract afsloot? Dan komt deze meestal ook te vervallen omdat deze is namelijk gekoppeld aan de looptijd van het contract.

Door je gegevens in te vullen gaat onze tool voor jou aan het werk. De tool zal jou automatisch tonen welke energieleverancier het beste past bij jou woonsituatie.