Opbouw energierekening.

Een overzicht van de opbouw van uw energierekening

Op het juiste moment.

Een overzicht van de opbouw van uw energierekening

Voor veel consumenten is de opbouw van een energierekening lastig te begrijpen. Wij willen je zo goed mogelijk voorlichten over de kosten die je maakt bij het verbruiken van gas en elektra. Goedkoop-overstappen.nl vindt dat de consument in één oogopslag moet kunnen zien of de afgesproken tarieven daadwerkelijk overeenkomen met de facturering. Een energierekening bestaat uit de volgende kostenposten:

 

Netbeheer

Je betaalt ongeveer 15% van je jaarlijkse kosten aan netbeheerkosten. Maar wat houdt het netbeheer precies in? De netbeheerders hebben twee hoofdtaken: zij beheren de fysieke netinfrastructuur en zij faciliteren het functioneren van de markt. Dit houdt in dat de netbeheerder verantwoordelijk is voor de elektra- en gasleidingen en de transport van gas en stroom binnen Nederland.

Aanbod op maat

42,5% van je jaarlijkse kosten betaal je voor de levering van gas en elektra door jouw energieleverancier. Hierbij gaat het om de levering vanuit de centrale tot aan de meterkast in jouw woning.

Belasting

De resterende 42,5% van jouw rekening bestaat uit energiebelastingen. Gas en elektra belasten het milieu. Hierdoor heeft de overheid energiebelastingen in het leven geroepen. Dit zijn extra belastingen die je betaalt zodat de overheid maatregelen kan treffen om het milieu te ontlasten. Op de jaarrekening worden deze belastingen omschreven als “vermindering energiebelasting”. Op de eindfactuur worden alle kosten en kortingen verrekend en hier wordt nog eens 21% BTW over geheven.

Uitleg opbouw energierekening

Wij zullen je stapsgewijs uitleggen hoe een jaarrekening is opgebouwd. Hieronder zie je een voorbeeld van een recente jaarrekening. Klik op de energierekening om deze te bekijken.

1: Je verbruikte dal (laag) kWh (stroom) van het afgelopen jaar. (1516kwh)

2: Je verbruikte piek (hoog) kWh (stroom) van het afgelopen jaar. (1597kwh)

Als je beide getallen optelt is dat jouw totale verbruik aan stroom. Doordat deze klant een dubbele meter heeft, zal het verbruik apart berekend worden. Ben je in bezit van een enkele meter? Dan zullen beide verbruiken bij elkaar opgeteld worden.

3: Hier lees je af de klant 1597kwh (hoog) verbruikt tegenover een kaal tarief van 0,057330. Het totale bedrag voor het verbruik van 1597kWh is in dit geval € 91,56 excl. BTW en overheidsheffingen.

4: Hier lees je af dat de klant 1516 kWh (laag) verbruikt tegenover een kaal tarief van 0,057330. Het totale bedrag voor het verbruik van 1516 kWh is in dit geval € 73,26 excl. BTW en overheidsheffingen.

5: Vaste leveringskosten (vast recht) ook wel, administratiekosten genoemd door goedkoop-overstappen.nl. Iedere energieleverancier hanteert administratiekosten. Houdt dit goed in de gaten, want men kan behoorlijk lage tarieven hanteren, maar zijn je administratiekosten heel hoog, dan profiteer je totaal niet van een voordeel. Zoals je ziet bedraagt het voordeel in dit geval € 30,69.

6: Overheidsheffingen zijn in elke regio verschillend, de hoogte wordt door de overheid bepaald. Een energieleverancier heeft dus geen invloed op het bedrag dat er hierdoor bijkomt. Hierdoor maakt het niet uit bij welke energieleverancier je zit, want je betaalt bij elke energieleverancier dezelfde overheidsheffing.

7: De overheidsheffing voor stroom is in deze regio € 62,48.

8: Netbeheerkosten. Ook deze kostenpost kan een energieleverancier niet beïnvloeden. Het verschilt per netbeheerder wat de kosten hiervoor zijn. Iedere netbeheerder heeft een eigen regio. Je kan dus niet van netbeheerder veranderen, tenzij je naar een andere regio met een andere netbeheerder verhuisd.

9: De netbeheerkosten voor stroom zijn in deze regio € 183,88.

10: Totale kosten stroom €441,87 excl. BTW.

11: Hier wordt aangegeven hoeveel de consument heeft verbruikt aan gas. Zoals je kunt zien heeft deze klant 1087 m3 verbruikt.

12: Deze klant heeft 1087m3 verbruikt. Dit getal doe je x het kale tarief. In dit geval is dat 1087 × 0,256770 = € 279,11 excl. BTW en overheidsheffingen.

13: Vaste leveringskosten (vast recht) ook wel administratiekosten genoemd door goedkoop-overstappen.nl. Iedere energieleverancier hanteert administratiekosten. Houdt dit goed in de gaten, want men kan behoorlijke lage tarieven hanteren maar zijn je administratiekosten hoog, dan profiteer je totaal niet van een voordeel. Zoals je ziet bedraagt het in dit geval € 35,37.

14: Regiotoeslag. Ook deze kosten worden niet door een energieleverancier bepaald. In dit geval is dat in deze regio € 5,65.

15: Voor het leveren van gas is het totale bedrag € 320,13 excl. BTW en overheidsheffingen.

16: Overheidsheffingen zijn in elke regio verschillend, de hoogte hiervan wordt bepaald door de overheid. Een energieleverancier heeft dus geen invloed op het bedrag dat er hierdoor bijkomt. Daarom maakt het niet uit bij welke energieleverancier je zit, want je betaalt bij elke energieleverancier dezelfde overheidsheffing.

17: De overheidsheffing voor gas is in deze regio € 264,15.

18: Netbeheerkosten, ook deze kostenpost kan een energieleverancier niet beheren. Het verschilt per netbeheerder wat de kosten zijn.

19: De netbeheerkosten voor gas zijn in deze regio € 120,81.

20: Totale kosten gas zijn € 705,45 excl. btw.

21: Totale kosten stroom € 441,87 + totale kosten gas € 705,45 = € 1147,32 excl. BTW.

De laatste stap

De Laatste stap is uit te rekenen hoeveel de consument het afgelopen jaar heeft betaald aan voorschotbedragen. Dit bedrag bij elkaar optellen minus het werkelijke bedrag aan verbruik, in dit geval € 1388,25 (incl. BTW).

Naast je jaarafrekening ontvang je ook een brief met daarin je nieuwe voorschot bedrag. Mocht het zo zijn dat je veel geld hebt teruggekregen, dan moet je er rekening mee houden dat je huidige energieleverancier je maandbedrag naar beneden zal aanpassen. Wanneer je het hier niet mee eens bent neem dan contact op met je huidige energieleverancier.

Advies

Een gemiddeld verbruik van een gezin ( 2 ouders, 2/3 kinderen) is:

3500 kWh (stroom)

1500 m3 (gas)

Mocht jouw verbruik hier veel van afwijken, kijk dan op onze tips en tricks pagina voor adviezen om op je verbruik te verminderen.

Jij als consument dient bij het overstappen op 3 punten te letten:

  • Hoeveel bedraagt het kale stroomtarief van je nieuwe energieleverancier?
  • Wat is het kale gastarief van je nieuwe energieleverancier?
  • Wat wordt gerekend voor het vastrecht?

    Op deze 3 punten kan er een verschil gemaakt worden tussen energieleveranciers en natuurlijk lettend op wat je ontvangt als incentive (welkomstgeschenk).

    Door je gegevens in te vullen gaat onze tool voor jou aan het werk. De tool zal je automatisch tonen welke energieleverancier het best past bij jouw woonsituatie.