Vast en variabel energietarief

Wat is het verschil en wat is de beste keuze?

Vast en variabel energietarief

Wat is  het verschil en wat is de beste keuze?

Als consument heb je de keus tussen een vast en variabel tarief, maar wat is het verschil en wat is de beste keus?

Als consument heb je de keus tussen een vast en variabel tarief. Bij een vast energietarief staan de tarieven vast voor de duur van jouw contract. Hiermee biedt de energieleverancier de zekerheid dat gedurende jouw gehele contractperiode de prijs hetzelfde blijft.

Het variabele energietarief wordt aan de hand van de olie-, kolen- en aardgasprijzen vastgesteld. Wat inhoudt dat het altijd schommelt, kijk maar een keer naar de prijzen van brandstof voor je auto. Deze schommelen bijna dagelijks. Het variabele tarief wordt voor zes maanden vastgesteld, namelijk op 1 januari en 1 juli, dit gebeurt elk jaar. Dat houdt in dat prijzen bij een variabel contract 2 maal per jaar wijzigen. Er zijn ook leveranciers die het variabele tarief per kwartaal aanpassen. Klik hier om direct een gratis en onafhankelijke vergelijking te maken.

Voor- en nadelen vast energietarief

Voordelen:
De voordelen van een vast energietarief zijn dat je gedurende jouw gehele contractperiode weet waar je aan toe bent. Je hoeft je geen zorgen te maken of de energietarieven zullen stijgen.

 

Nadelen:
Wanneer de energietarieven dalen dan daalt jouw tarief niet mee.

Voor- en nadelen vast energietarief

Voordelen:
Het voordeel van een variabel energietarief is dat als de energieprijzen dalen, jouw tarief ook mee daalt.

 

Nadelen:
Het nadeel is dat als het energietarief stijgt, dan stijgt jouw energietarief mee. Je betaalt een hoger energietarief dan wanneer je het voor 1 jaar zou vast zetten.


Je hebt in beide gevallen geen zekerheid. Volgens Compendium voor de leefomgeving hebben wij sinds 2000 een stijging van 4,2% per jaar. Dus je zou kunnen constateren dat vastzetten voor een lange periode winst oplevert. In de praktijk wordt het tegendeel bewezen.

 

Door je gegevens in te vullen gaat onze tool voor jou aan het werk. De tool zal jou automatisch tonen welke energieleverancier het beste past bij jou woonsituatie.