De slimme meter

Lees hier meer over de slimme digitale energie meter

De slimme meter

Lees hier meer over de slimme digitale energie meter

De slimme meter is een digitale meter waarmee energieleveranciers en netbeheerders op afstand jouw meterstanden kunnen aflezen.

Met een slimme meter hoef je als consument geen meterstanden meer door te geven. De energieleveranciers kunnen dit bij een slimme meter op afstand aflezen. Je hoeft dus ook geen meterstanden kaart meer in te vullen en retour te sturen. Naast het op afstand uit lezen van je meterstanden kun je als consument je verbruik in één oogopslag zien. Hiermee zorg je ervoor dat je niet onnodig teveel energie verbruikt.

De slimme meter wordt op de volgende momenten door de energieleverancier afgelezen:
– 1x per jaar voor het opmaken van de jaarrekening
– 6x per jaar voor een verbruik- en kostenoverzicht (voor jezelf)
– Indien nodig voor beheer of onderhoud van het energienet
– Bij een eventuele overstap naar een andere energieleverancier of bij verhuizing

Lees meer over de slimme meter en het advies van de consumentenbond. Klik hier.

 

Privacy?

Hoe zit het met de privacy?

Als consument kun je er ook voor kiezen om je slimme meter uit te zetten. In dit geval moet je wel de meterstanden handmatig doorgeven. Het uitzetten van de slimme meter kan alleen gedaan worden door je netbeheerder. Mocht je in de toekomst benaderd worden door je netbeheerder voor het plaatsen van een slimme meter, dan kun je dit ook weigeren. Wil je in een later stadium alsnog overstappen naar een slimme meter, dan is dit natuurlijk mogelijk. Houdt er in dit geval wel rekening mee, dat de kosten voor het plaatsen van de slimme meter voor eigen rekening zijn.

 

Werkt de slimme meter ook bij zonnen panelen?

Wanneer je zonnepanelen hebt kunt je gebruik maken van een slimme meter. Het wordt op dit moment alleen wel afgeraden, omdat de slimme meter nog niet in staat is om je eigen opgewekte stroom mee te nemen in het verbruik. Hierdoor krijg je een verkeerd beeld van jouw verbruik en de kosten die hieraan gekoppeld zijn.

 

Heeft u nog vragen hierover? Neem dan gerust contact met één van onze klantenadviseurs op. Wij willen u graag van dienst zijn met een 100% onafhankelijke advies.