Besparing op het energieverbruik bij het koken

Hoe kunt u energie besparen op het koken? Hieronder een aantal manieren om te besparen bij het koken.

Gebruik bij het koken niet meer water dan nodig is.

Hoe meer water u aan de pan toevoegt, hoe meer energie het kost. Gebruik water niet onnodig.

Probeer het deksel zo veel mogelijk op de pan te houden.

Als u bij het koken het deksel zo veel mogelijk op de pan houdt, zorgt u ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte ontsnapt. Alle bereiding met water kunnen de deksels op de pan houden.

Gebruik bij elektrisch koken een pan die goed vlak is. Dit zorgt voor een optimale warmteoverdracht.

De warmte van een elektrische kookplaat wordt het beste overgedragen aan een pan met een vlakke onderkant. Hierdoor bespaar je onnodig energieverbruik.

Als u elektrisch kookt, gebruik dan zo veel mogelijk een waterkoker om water op te warmen.

Het kost minder energie om water te koken met een waterkoker. Hierdoor hoef je niet onnodig de elektrisch kookplaat te gebruiken. Bij koken op gas is het niet verstandig om water met een waterkoker op te warmen.

Zet de elektrische kookplaat alvast uit als het eten bijna klaar is.

Zet de elektrische kookplaat alvast uit als het bijna klaar is. Een elektrische kookplaat blijft nog lang warm nadat je het hebt uitgeschakeld. Hiermee bespaar je onnodig gebruik van de elektrische kookplaat.

Gebruik de juiste maat pan.

Als u een eitje bakt in een grote pan dan zal dat onnodig de pan verwarmen. Gebruik bij kleine gerechten de juiste maat pan.

Zet de afzuigkap tijdig uit.

Een afzuigkap voert niet alleen geurtjes weg maar ook warmte. Door de afzuigkap tijdig uit zetten voorkom je dat de afzuigkap onnodig warmte kost.

Schakel het klokje van de magnetron/oven uit.

Heeft een magnetron/oven een klokje schakel die dan uit. Doordat het klokje aan staat zal er continu stroom verbruikt worden.

Zet de oven na het gebruiken open

Gebruikt u de oven overdag als u het huis wil verwarmen, compenseer dit met de warmte die de
oven geeft. Zo hoeft de verwarming iets minder hard te werken om de temperatuur op peil te brengen.koken