De energierekening zorgt al maanden voor de nodige commotie. Verhoogde belastingen en stijgende tarieven resulteerden in een fors hogere energierekening in 2019. Iets dat tot voor kort werd ontkend door het kabinet. Totdat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) halverwege februari toch tot dezelfde conclusie kwam als wij vorig jaar: huishoudens gaan wel degelijk gemiddeld 334 euro meer betalen voor hun energierekening. Kunt u nog wel besparen op uw energiekosten door over te stappen? Op deze en meer vragen geven wij graag antwoord.

1. Waarom deugde de berekening van het kabinet?

In december 2018 betitelde staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer, de berekeningen waaruit de forse stijging bleek als ‘bangmakerij’. Het zou allemaal om onjuiste getallen gaan, aldus de bewindsvrouw. Zelf haalde ze een berekening aan van het Planbureau voor de Leefomgeving, uit het jaar 2017. Erg onhandig in een voortdurend veranderende energiemarkt. Ze rekende met een onrealistisch laag gemiddeld verbruik per gezin en ook ontkrachtte ze de voorspelde forse stijging van energietarieven en overheidsheffingen.

2. Waarom klopte onze berekening wel?

Waar het kabinet in de persoon van Keijzer rekende met een verbruik van 2500 kWh en 1100 m³ gas voor een gemiddeld huishouden, gaan wij uit van 3500 kWh en 1500 m³ gas. Dit is geen nattevingerwerk. Wij baseren ons namelijk op gegevens van consumenten die hun jaarverbruik via onze vergelijker invoeren.

3. Wat zegt het CBS over de energierekening?

Vorige maand kopte het CBS “Energierekening 334 euro hoger” in 2019. Daarin zagen wij onze berekening van eind vorig jaar bevestigd.
Publicatiedatum: 11 december 2018

Volgens het CBS betalen huishoudens in 2019 bij een gelijkblijvend verbruik 61 euro meer aan belasting op elektriciteit en 101 euro meer aan belasting op gas. Levering van elektriciteit werd 31 procent duurder en gas 20 procent. De totale energierekening bestaat nu voor bijna de helft uit belasting, namelijk 47 procent.

4. Wat heeft de fout van het kabinet voor gevolgen voor uw energierekening?

In het vragenuurtje van 11 december 2018 noemde staatssecretaris Mona Keijzer dat het kabinet rekende op een stijging van de energierekening van 108 euro voor een gemiddeld huishouden in 2019. Dat blijkt (nu) dus 334 euro, ruim drie keer zoveel. Dat voel je in je portemonnee. Tegelijk kun je de vraag ook omdraaien: welke gevolgen heeft de foutieve berekening voor het kabinet zelf? De verantwoordelijke politici gingen door het stof. Minister Wiebes “baalde” en premier Rutte noemde het “een hele vervelende kwestie”. De oppositie ging nog een stap verder en sprak van een “enorme miskleun” en een “ongelofelijke stommiteit”.

5. Heeft overstappen van energieleverancier nog zin?

De energiekosten bestaan nu dus voor bijna de helft uit belastingen. Daar heeft geen enkele energieleverancier invloed op. Toch loont overstappen meer dan ooit, zeker wanneer u een contract heeft voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. U kunt dan gemiddeld supereenvoudig 340 euro per jaar besparen door via ons te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier. Blijf geen slaper, maar word net als 1,4 miljoen(!) andere huishoudens in Nederland wakker. Ga direct naar onze energievergelijker!