Besparing op het energieverbruik van warm water

Hoe kunt u besparen op warm water? Hieronder een aantal manieren om te besparen:

Laat niet onnodig de warme kraan lopen

Zet niet onnodig de warm water kraan aan als u hem niet gebruikt, warm water wordt eerst verwarmd en dat kost geld.

Emmer of wasbak gebruiken tijdens het afwassen

Gebruik bij het afwassen een emmer met een sopje in plaats van de gehele afwas onder de warme kraan te houden. Heb je geen emmer thuis laat dan een gedeelte van je afwasbak vollopen met warmwater.

Lekke kraan

Lekkage in een kraan zorgt ervoor dat er warm water ontsnapt die je niet gebruikt. Warm water wordt eerst verwarmd en dat kost geld.

Perlator (schuimstraalmondstuk)

Een perlator is een verlengstuk op uw kraan verkrijgbaar bij een bouwmarkt. Een perlator bespaart u zowel op uw energiekosten als op uw waterverbruik. Voorzie alle kranen in huis van een perlator.

Douchekop

Een douche kost aardig wat warm water, daarom is het handig een waterbesparende douchekop gebruiken. Verkrijgbaar in een bouwmarkt.

Douche

Probeer een zo kort mogelijk douche te nemen om zo uw energieverbruik laag te houden.

Ergens anders douchen

De meesten van ons beoefenen een sport uit of staan ingeschreven bij een sportvereniging. Probeer hier dan ook te douchen als het mogelijk is. Het opwarmen van warm water kost veel energie en is een grote post op uw eindafrekening die u ontvangt van uw energieleverancier.

Warm bad

Een lekker warm bad op z’n tijd is niet erg. Wees er wel van bewust dat het veel energie kost om het water op te warmen. Neem wat vaker een douche en u zult zien dat uw energierekening omlaag zal gaan.

Nieuwe geiser, ketel of boiler

Als u een nieuwe geiser, ketel of boiler gaat plaatsen is het beter om deze zo dicht mogelijk te plaatsen bij het punt waar u veel warmwater verbruikt. Hoe verder u geiser, ketel of boiler staat van dit punt hoe meer u energie gaat verbruiken.

Tijdschakelaar in een boiler

Met een tijdschakelaar in een boiler stroomt er snel warm water door uw kraan. Het nadeel hiervan is dat de boiler een waakvlam heeft die continu aanstaat. Deze kunt u uitzetten op het moment dat u geen warmwater nodig heeft. Bijvoorbeeld als u niet thuis bent of aan het slapen bent.warm water