De Slimme meter

De slimme meter is een digitale meter waarmee energieleveranciers en netbeheerders van afstand uw meterstanden kunnen aflezen. Met een slimme meter hoeft u als consument geen meterstanden meer door te geven. De energieleveranciers kunnen dit bij een slimme meter van afstand aflezen. U hoeft dus ook geen meterstanden kaart meer in te vullen en retour te sturen. Naast het op afstand uit lezen van uw meterstanden kunt u als consument uw verbruik in één oogopslag zien. Hiermee zorgt u ervoor dat u niet onnodig te veel gas en elektra verbruikt.

De slimme meter wordt op de volgende momenten door de energieleverancier afgelezen:
– 1x per jaar voor het opmaken van de jaarrekening
– 6x per jaar voor een verbruik- en kostenoverzicht (voor uzelf)
– Indien nodig voor beheer of onderhoud van het energienet
– Bij een eventuele overstap naar een andere energieleverancier of bij verhuizing

Privacy?

Als consument kunt u er ook voor kiezen om uw slimme meter uit te zetten. In dit geval moet u wel de meterstanden handmatig doorgeven. Het uitzetten van de slimme meter kan alleen gedaan worden door uw netbeheerder. Mocht u in de toekomst benaderd worden door uw netbeheerder voor het plaatsen van een slimme meter, dan kunt u het ook weigeren. Wilt u in een later stadium alsnog overstappen naar een slimme meter, is dit natuurlijk mogelijk. Hou er in dit geval wel rekening mee, dat de kosten voor het plaatsen van de slimme meter voor uw rekening zijn.

Werkt de slimme meter ook bij zonnen panelen?

Wanneer u zonnepanelen heeft kunt u gebruik maken van een slimme meter. Het wordt op dit moment alleen wel afgeraden, omdat de slimme meter nog niet in staat is om uw eigen opgewekte stroom mee te nemen in het verbruik. Hierdoor krijgt u een verkeerd beeld van uw verbruik en de kosten die hieraan gerelateerd zijn.slimme meter foto