Doordat de overheidsheffingen omhoog gaan en de energietarieven worden verhoogd, betalen consumenten dit jaar veel meer voor de energierekening. Dit zorgt ervoor dat consumenten gemiddeld met €190,- meer zullen betalen aan de energienota.

Buiten de belastingverhogingen en de stijgende netbeheerkosten gaat de consument ook meer betalen door de stijgende energietarieven. Eneco en Nuon, twee van de drie grootste leveranciers, verhogen hun prijzen per 1 januari 2018 met gemiddeld 30 euro per jaar. Van de overige energieleveranciers wordt ook verwacht dat de prijzen zullen stijgen.

Eneco heeft de tariefsverhoging al bevestigt. Zij vertellen dat de inkoopprijzen voor gas en stroom stijgen door de aantrekkende economie. Volgens Eneco was het onvermijdelijk, ze zagen het al langer aankomen. In juli wisten ze het nog te voorkomen, nu kon het niet anders.

Energierekening fiks omhoog

Al met al gaat de energierekening dus flink omhoog. In ons vorige artikel hadden wij al uitgelegd dat door duurzaamheidsmaatregelen van het kabinet een gemiddeld gezin €130 euro extra gaat betalen. Dit komt omdat onder andere de Opslag Duurzame Energie met 45 euro zal stijgen, daarnaast neem de energiebelasting op gas gemiddeld met 55 euro toe. Als laatste heeft het kabinet ook nog besloten om de heffingskorting op energie met 62 euro te verlagen waardoor de energierekening nog hoger zal uitvallen. Het enige positieve aan dit besluit is dat de energiebelasting op stroom voor een gemiddeld gezin 30 euro zal dalen. Met deze simpele rekensom komen we dus uit op een stijging van zo’n 130 euro per jaar.

Helaas houdt het daar niet op, vanaf januari mogen de netbeheerders ook nog hun netbeheerkosten verhogen. Bij Liander, Stedin en Enexis gaat dit om een verhoging van zo’n 23 euro, de rest verhoogt dit met gemiddeld 13 euro.

Voor een gemiddeld gezin van vier personen (3500kwh stroom en 1500m3 gas) valt de energienota dus ongeveer 190 euro hoger uit dan afgelopen jaar. Van dezelfde energienota bestaat ongeveer 60% uit belastingen, netbeheerkosten en BTW. Momenteel ligt dat rond de 55%.energierekening