De nieuwe kabinetsplannen zullen ervoor zorgen dat de energierekeningen de komende jaren behoorlijk zullen stijgen.

Op Prinsjesdag – de derde dinsdag in september – spreekt de Koning in de Ridderzaal de Troonrede uit. In de troonrede schetst de regering hoe het gaat met Nederland en wat de belangrijkste plannen van de regering zijn voor het komende jaar.  De overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom is er tijdens de troonrede aangekondigd dat de energiebelasting vanaf 2018 voor huishoudens met ongeveer €70,- op jaarbasis omhoog gaat. Dit heeft directe gevolgen voor uw portemonnee daarom zijn wij van goedkoop-overstappen.nl gaan kijken naar de directe gevolgen. Wij hebben een berekening gemaakt van het gemiddeld verbruik van een huishoudens en zijn uitgekomen op een gemiddelde stijging van €130,- , dit valt dus hoger uit dan de €70,- die in eerdere instantie is aangegeven tijdens de troonrede.

Energiebelastingen

Voor het verbruik van stroom wordt de energiebelasting met 0,87 cent per kWh verlaagd, maar daar tegenover staat een verhoging bij het verbruik van gas van 3,63 cent per M3. Daarnaast wordt de jaarlijkse vermindering van energiebelasting wat voorheen ‘’heffingskorting’’ werd genoemd verlaagd van €373,- naar €311,-. Dit is een directe verhoging van uw energierekening van €62,- ten opzichte van voorgaande jaren ongeacht uw verbruik, daarnaast is er nog een aangekondigde verhoging van de opslag duurzame energie van ongeveer €45,- op jaarbasis. Hiermee wordt uw energierekening als u gebruikt maakt van opslag duurzame energie ongeacht uw verbruik al €107,- duurder.

Huishoudens betalen gemiddeld €130,- op jaarbasis meer.

De gemiddelde huishoudens die ongeveer 3500 kWh elektriciteit en 1500m3 gas verbruikt, zal met betrekking tot het verbruik van stroom een verlaging zien van €30,-, maar daar staat tegenover een verhoging op gas van €54,-. Doordat er ook €62,- minder belastingteruggaaf is, zal dit leiden tot een totale kostenstijging van ruim €130,-.

Overstappen via goedkoop-overstappen.nl

Op energiebelastingen valt niet te besparen, energieleveranciers hebben hier totaal geen invloed op. Op de energierekening valt nog wel te besparen, hierdoor komt de verhoging hopelijk minder hard aan zien. Heeft u een aflopend contract of een variabel energiecontract? Vergelijk vandaag nog en profiteer in de winter optimaal van de scherpere energietarieven.

De energierekening