ACM heeft bekendgemaakt dat maar liefst 24 van de 40 energieleveranciers in Nederland een hoge boete riskeert omdat ze onduidelijk zijn in de facturen die ze versturen. Ze hebben tot februari de tijd om zich te verbeteren.

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) is al meerdere jaren bezig om de energiemaatschappijen klantvriendelijker te maken. De leveranciers hebben grote stappen hierin gemaakt en klanten krijgen tegenwoordig een standaard aanbod waar duidelijke tarieven in zijn verwerkt. Als ze klant worden ontvangen ze ook nog een duidelijk contract. Dit is alleen niet het enige kritiekpunt wat ACM heeft op de energieleveranciers. Ze vinden ook dat de energienota nog te vaak onduidelijk is. De ACM vind dat Nederlanders exact moeten kunnen narekenen of het bedrag op de nota overeenkomt met de tarieven waarmee ze eerder akkoord zijn gegaan.

Mede om deze reden hebben ze bij ACM een grote controle gehouden en daar is uitgekomen dat slecht 16 van de 40 gecontroleerde leveranciers een ‘goed’ hebben gekregen. De volgende energieleveranciers kregen een voldoende voor de energienota:

Qurrent, Essent, Energiedirect, Oxxio, Vandebron, Eneco, NLE, Delta, DVEP Energie, HVC, Main Energie, OM, Pure Energie, Qwint Energie, ServiceHouse en WoonEnergie.

Dwangsom voor energieleveranciers

energieleveranciers

Verassend is het dat grote namen als Greenchoice, Engie en Nuon ontbreken op deze lijst. Ongeveer twee derde van alle leveranciers op de markt blijkt onvoldoende duidelijk te zijn in hun nota’s. Drie van deze leveranciers versturen zo’n onduidelijke nota dat ze elke dag dat ze niet verbeteren een dwangsom riskeren. Er wordt niet duidelijk gemaakt hoeveel deze dwangsom is en om welke leveranciers het gaat.

Waaraan moet een heldere nota voldoen volgens de ACM?

 Als consument moet het heel eenvoudig zijn om de afgesproken tarieven te kunnen checken. Tarieven die tussentijds worden aangepast moeten afzonderlijk van elkaar te zien zijn en niet als gemiddelde prijs over de gehele looptijd waar ze dan zijn uitgesmeerd. Ook moeten de leveranciers altijd met dezelfde eenheden werken.