Wat is het juiste moment om over te stappen van energieleverancier?

Wat is nou het juiste moment om over te stappen van energieleverancier? Dit is een van de meest gestelde vragen die wij ontvangen.

U betaalt maandelijks een x bedrag aan uw energieleverancier(voorschot of termijnbedrag genoemd). In de zomer verbruikt u over het algemeen veel minder energie, maar u betaalt wel exact het zelfde maandbedrag als in de winter.  Heeft u in het najaar of in het begin van de wintermaanden uw energienota ontvangen en wilt u overstappen, dan is de kans groot dat u moet bijbetalen. Ontvangt u uw energienota aan het begin van het najaar en stapt op dat moment over dan is de kans groot dat u juist geld terug krijgt van uw huidige energieleverancier. Hierdoor hebben sommige het idee dat het voordeliger is om over te stappen aan het begin van het najaar, dit is niet het geval. Over een heel jaar gezien maakt het weinig uit wanneer u overstapt, uiteindelijk betaalt u voor de gebruikte energie.

Het belangrijkste is natuurlijk dat u zoveel mogelijk bespaart op uw energierekening, deze besparingen zijn niet seizoensgebonden maar afhankelijk van de aanbiedingen en acties van dat moment.  U wilt natuurlijk geld besparen en niet meer betalen bij een mogelijke overstap. Het is daarom belangrijk om te weten welke acties er op dat moment zijn en bij welke u het voordeligst uit bent. Goedkoop-overstappen.nl is een eenvoudig te gebruiken vergelijkingssite. Maak een vergelijking via goedkoop-overstappen.nl en u kunt binnen 5 minuten zien wat voor u het meest voordelige is.

Nooit eerder overgestapt van energieleverancier?

Bent u de afgelopen jaren niet eerder overgestapt van energieleverancier, dan is de kans groot dat u momenteel een contract voor onbepaalde tijd heeft. Een contract voor onbepaalde tijd heet ook wel een variabel contract, dit zijn over het algemeen contracten met hoge tarieven. Mocht dit het geval zijn dan kunt u op ieder moment overstappen.  De nieuwe energieleverancier zal rekening houden met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Als u nog een lopend contract heeft en u weet de einddatum van dit contract niet, dan kunt u dit opvragen bij uw huidige energieleverancier. Door dit van te voren na te vragen vermijdt u een opzegvergoeding van uw huidige energieleverancier. Stapt u via goedkoop-overstappen.nl over dan zullen de energieleveranciers onderling de overstap afstemmen en zorgen dat u niet dubbel betaald voor uw energie/gas.

Overstappen hoe werkt het?

Bij het accepteren van een nieuw contract via goedkoop-overstappen.nl zullen de energieleveranciers gegevens uitwisselen inclusief uw einddatum. De nieuwe energieleverancier zal contact opnemen met uw huidige leverancier om de ingangsdatum aan te laten sluiten op uw aflopend contract. Is uw huidige contract al afgelopen, dan heeft u automatisch een variabel contract. Een variabel contract wil zeggen dat u vrij bent over te stappen zonder bijkomende kosten voor vroegtijdig opzeggen van uw contract. U moet in dit geval alleen rekening houden met opzegtermijn van 30 dagen bij uw oude energieleverancier.

Meest voorkomende energiecontracten die afgesloten worden, zijn contracten met een loopduur van 1 tot 3 jaar.  De contracten voor een bepaalde tijd zijn gezien de lopende acties van de energieleveranciers bijna altijd voordeliger dan een contract voor onbepaalde tijd. Wij adviseren daarom om altijd 4 tot 6 weken voor afloop van uw energiecontract een vergelijking te maken.

Stapt u vroegtijdig over?

U als consument kunt er ook bewust voor kiezen om uw contract voortijdig te verbreken. In de meeste gevallen is dit niet verstandig, omdat u vast zit aan een opzegvergoeding en het welkomstgeschenk meestal gekoppeld is aan de einddatum van uw contract. Houdt er in dit geval rekening mee dat eventuele welkomstgeschenken niet uitbetaald worden. Toch is het in sommige gevallen verstandig om met een lopend contract over te stappen, dit kan doordat er een betere aanbieding op dit moment aanwezig is.

Aanbod op maat

Wij van goedkoop-overstappen.nl willen u graag helpen met de juiste keuze maken voor een overstap. Vul het formulier in en wij zullen binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om te adviseren wat het juiste moment is om over te stappen. Daarnaast bieden wij u een gratis vrijblijvende offerte aan. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen voor persoonlijk advies en vragen.

energieleverancier