De energietarieven zijn momenteel heel erg gunstig. Waar een gemiddelde huishouden circa €1.750,- betaald voor zijn energierekening, zou dit door de gunstige energietarieven juist onder de €1.600,- moeten liggen. Toch betaald op dit moment een groot deel van Nederland meer dan €1.750,- voor de energierekening. Hoe is dat mogelijk?

Circa 7.5 miljoen huishoudens hebben op dit moment een contract met variabele stroom- en gastarieven. Ruim 5 miljoen van deze huishoudens heeft een doorlopend contract bij één van de grote energieleveranciers zoals Nuon, Eneco en Essent, dit zijn contracten die jaren geleden zijn afgesloten en stilzwijgend doorlopen zonder dat u daar iets voor terug krijgt. Deze huishoudens betalen voor het gemiddelde verbruik ongeveer €1.950,- per jaar. Terwijl de goedkoopste 1 jarige contract met vaste tarieven en een welkomstpremie op dit moment ervoor zorgen dat de klant op jaarbasis maar €1.590,- betaald.

Wordt wakker en stap over!

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom en 1800 m3 gas. Met dit verbruik kunt u als klant ongeveer €350,- per jaar besparen op uw energienota, dit ondanks de hogere overheidsheffingen en de zogeheten vermindering van energiebelasting. Dit is te danken aan de gigantische concurrentie op de energiemarkt. Energieleveranciers gaan de strijd met elkaar aan doormiddel van scherpe tarieven en welkomst geschenken.
Als klant profiteert u van de concurrentiestrijd door ieder jaar over te stappen en een nieuw 1-jarige contract te tekenen. Uw voordeel kan oplopen tot €350,- per jaar! Deze concurrentiestrijd zal nog lang doorlopen simpelweg omdat er nog 5 miljoen slapende klanten zijn.

Nieuwe energieleveranciers

Essent, Nuon en Eneco ervaren de laatste jaren een behoorlijke afname qua klanten. Dit komt mede dankzij het feit dat er heel veel nieuwe energieleveranciers zijn ontstaan. De nieuwkomers bieden betere tarieven en welkomst geschenken en gaan hier hard de strijd aan met de 3 grote energieleveranciers. Op dit moment zijn er ongeveer 50 energieleveranciers, met een aantrekkelijke aanbieding voor U! Natuurlijk kunnen de 3 grote spelers hier niet achter blijven, waardoor ze genoodzaakt zijn mee te gaan in deze strijd en vergelijkbare tarieven en welkomstgeschenken moeten aanbieden.

Overstappers merken het voordeel

Doordat er ongeveer 2,5 miljoen huishoudens wel iedere jaar overstappen dwingen zij de energieleveranciers om scherpere tarieven aan te bieden en een beter welkomstgeschenk. Vergelijk vandaag nog en zie het verschil!!