Essent topman P. Lammers gaf aan AD te kennen dat de energierekeningen onnodig hoog zijn vanwege de doorberekening van de netbeheerders.
Een woordvoerder van één van de netbeheerders in Nederland (Liander) geeft aan dat het verhaal van Lammers niet klopt. In de energierekening eist een netbeheerder maar 10% tot 15% procent van de totale bedrag, terwijl leverancierskosten 40% bedragen. De kosten die netbeheerders in rekening brengen dalen al sinds 2014 en zullen de komende jaren nog zeker dalen geeft de woordvoerder aan.
Een woordvoerder van Enexis (netbeheerder) legt uit dat Essent na de splitsing behoorlijk is afgeslankt qua werknemers. Het is geen wonder dat Lammers de situatie vergelijkt van voor en na de splitsing, dit is appels met peren vergelijken. Een jaar of tien gelden moesten energiemaatschappijen splitsen in een leveringsdeel en een netwerkdeel. Essent viel uiteen in Essent en Enexis.
Lammers geeft aan dat van de energierekening 61% bestaat uit netbeheerkosten en belastingen. Hij wil dat dit ter sprake komt in de tweede kamer, want afgelopen jaren dalen de energietarieven, maar tegelijkertijd stijgt de netbeheerkosten en belastingen. De netbeheerders Liander, Stedin en Enexis boekte tussen 2013 en 2015 een winst van €2,3 miljard, terwijl het gezamenlijke vermogen inmiddels op €10,5 miljard bedraagt.

14 februari 2017