Opbouw energierekening

Voor heel veel consumenten is de opbouw van de energierekening niet begrijpelijk. Wij willen u zo goed mogelijk voorlichten over de kosten die u maakt bij het gebruiken van gas en licht.
Goedkoop-overstappen vindt dat de consument in één oogopslag moet kunnen zien of de afgesproken tarieven overeenkomen met de daadwerkelijke facturing.

De energierekening bestaat uit de volgende kostenposten:

Netbeheer:

U betaald ongeveer 15% van uw jaarrekening aan netbeheer. Maar wat houdt het netbeheer precies in? De netbeheerders hebben twee hoofdtaken: zij beheren de fysieke netinfrastructuur en zij faciliteren het functioneren van de markt. Dit houdt in dat de netbeheerder verantwoordelijk is voor de electra- en gasleidingen binnen Nederland.

Levering:

42.5% van uw jaarrrekening betaald u voor de levering van gas en electra door uw energieleverancier. Hier gaat het dan om de levering vanaf de centrale tot aan de meter bij u thuis.

Belasting:

42.5% van uw rekening bestaat uit energiebelastingen. Gas en electra belasten het milieu, hierdoor heeft de overheid energiebelasting in het leven geroepen, dit is een extra belasting die u betaald zodat de overheid extra maatregelen kan nemen om het milieu te ontlasten. Op uw jaarrekening kan het ‘’vermindering energiebelasting’’ genoemd worden. Op de eindfactuur worden alle kosten en kortingen verrekend, en hier betaald u vervolgens nog 21% belasting over.

Uitleg opbouw energierekening:

Wij zullen u stapsgewijs uitleggen hoe een jaarrekening is opgebouwd. Zoals u ziet hebben wij een recente jaarrekening gepakt om zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe een energierekening is opgemaakt. Zie de jaarrekening hieronder:

slim-overstappen.nl uitleg jaarrekening

1: Uw verbruikte dal(laag) kWh (stroom) van het afgelopen jaar. (1516kwh)

2: Uw verbruikte piek(hoog) kWh(stroom) van het afgelopen jaar. (1597kwh)

Als u beide getallen optelt is dat uw totale verbruik aan stroom. Doordat deze klant een dubbele meter heeft, zal het verbruik apart berekend worden. Bent u in bezit van een enkele meter? Dan zullen beide verbruiken bij elkaar opgeteld worden.

3: Hier leest u af dat de klant 1597kwh(hoog) verbruikte tegenover een kaal tarief van 0,057330. Het totale bedrag voor het verbruik van 1597kWh is in dit geval €91,56 Ex btw en overheidsheffingen.

4: Hier leest u af dat de klant 1516kWh(laag) verbruikte tegenover een kaal tarief van 0,057330. Het totale bedrag voor het verbruik van 1516kWh is in dit geval €73,26 ex btw en overheidsheffingen.

5: Vaste leveringskosten (vast recht) ook wel, administratiekosten genoemd door goedkoop-overstappen.nl Iedere energieleverancier hanteert administratiekosten. Houdt dit goed in de gaten, want men kan behoorlijk lage tarieven hanteren, maar zijn uw administratiekosten heel hoog, dan profiteert u totaal niet van een voordeel. Zoals u ziet bedraagt het voordeel in dit geval €30,69.

6: Overheidsheffingen zijn in elke regio verschillend, de hoogte wordt door de overheid bepaald. Een energieleverancier heeft dus geen invloed op het bedrag dat er hierdoor bijkomt. Hierdoor maakt het niet uit bij welke energieleverancier u zit, want u betaalt bij elke energieleverancier dezelfde overheidsheffing.

7: De overheidsheffing voor stroom is in deze regio €62,48.

8: Netbeheerkosten, ook deze kostenpost kan een energieleverancier niet beïnvloeden. Het verschilt per netbeheerder wat de kosten hiervoor zijn.

9: De netbeheerkosten voor stroom zijn in deze regio €183,88.

10: Totale kosten stroom €441,87 ex btw.

11: Hier wordt aangegeven hoeveel de klant heeft verbruikt aan gas. Zoals u kunt zien heeft deze klant 1087 m3 verbruikt.

12: Deze klant heeft 1087m3 verbruikt. Dit getal doet u x het kale tarief, in dit geval is dat 1087×0,256770= €279,11 ex btw en overheidsheffingen.

13: Vaste leveringskosten (vast recht) ook wel administratiekosten genoemd door goedkoop-overstappen.nl. Iedere energieleverancier hanteert administratiekosten. Houdt dit goed in de gaten, want men kan behoorlijke lage tarieven hanteren maar zijn uw administratiekosten hoog, dan profiteert u totaal niet van een voordeel. Zoals u ziet bedraagt het in dit geval €35,37.

14: Regiotoeslag ook deze kosten worden niet door een energieleverancier bepaald. In dit geval is dat in deze regio €5,65.

15: Voor het leveren van gas is het totale bedrag €320,13 ex. btw en overheidsheffingen.

16: Overheidsheffingen zijn in elke regio verschillend, de hoogte hiervan wordt bepaald door de overheid. Een energieleverancier heeft dus geen invloed op het bedrag dat er hierdoor bijkomt. Daarom maakt het niet uit bij welke energieleverancier u zit, want u betaalt bij elke energieleverancier dezelfde overheidsheffing.

17: De overheidsheffing voor gas is in deze regio €264,15.

18: Netbeheerkosten, ook deze kostenpost kan een energieleverancier niet beheren. Het verschilt per netbeheerder wat de kosten hiervoor zijn.

19: De netbeheerkosten voor gas zijn in deze regio €120,81.

20: Totale kosten gas zijn €705,45 ex btw.

21: Totale kosten stroom €441,87 + totale kosten gas €705,45 = €1147,32 ex. btw.

Laatste Stap

De Laatste stap is uit te rekenen hoeveel de klant het afgelopen jaar heeft betaald aan voorschotbedragen. Dit bedrag bij elkaar optellen minus het werkelijke bedrag aan verbruik, in dit geval €1388,25 (incl btw).

Naast uw jaarafrekening ontvangt u ook een brief met daarin uw nieuwe voorschot bedrag. Mocht het zo zijn dat u behoorlijk veel geld hebt teruggekregen, dan moet u er rekening mee houden dat uw huidige energieleverancier uw maandbedrag zal aanpassen. Wanneer u het hier niet mee eens bent neem dan contact met uw huidige energieleverancier op.

Advies:

Een gemiddeld verbruik van een gezin ( 2 ouders, 2/3 kinderen) is:

3500 kWh (stroom)

1500 m3 (gas)

Mocht uw verbruik hier behoorlijk van afwijken, kijk dan op onze pagina https://www.goedkoop-overstappen.nl/tips-trucs voor tips & trucs om op uw verbruik te verminderen.

energierekening

U als klant moet bij het overstappen op 3 punten letten:

  • Hoeveel bedraagt kale stroomtarief van uw nieuwe energieleverancier?
  • Wat is het kale gastarief van uw nieuwe energieleverancier?
  • Wat wordt gerekend voor het vastrecht?

Op deze 3 punten kan er een verschil gemaakt worden tussen energieleveranciers en natuurlijk lettend op wat u ontvangt als incentive( cadeau).