Afgelopen Prinsjesdag is er bekendgemaakt welke tarieven er allemaal gaan veranderen, zo ook uw energie. Wij zullen u uitleggen wat er allemaal gaat veranderen op uw energierekening.

Een gemiddelde stijging van 50 euro op uw energierekening door belastingen

Al deze voorstellen zijn nog niet definitief maar uit het verleden hebben wij gemerkt dat de kans heel groot is dat de Kamer deze voorstellen gewoon aanneemt. Een gemiddelde huishouden met een verbruik van 3500 kWh en1500 m3 gaat ongeveer zo’n 60 euro op jaarbasis meer betalen.

Belasting op uw energie

Zowel de belasting op energie als het gas zal vanaf 1 januari 2018 stijgen. Hierdoor zal de energiebelasting voor een huishouden met een gemiddeld verbruik ongeveer met 20 euro stijgen. Om het even voor u overzichtelijk te maken betalen we gemiddeld in 2018 170 euro meer voor de energiebelasting dan in 2009. Wel is het heel bijzonder dat de belasting op stroom met ongeveer 15 euro is gedaald en het gas met 185 euro is gestegen in deze periode!

energierekening

Opslag Duurzame Energie

Er waren ook plannen gemaakt voor de Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze plannen zijn al langere tijd bekend. Het doel van de ODE is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie te bekostigen. Sinds 2013 is deze belasting ingevoerd, in 2018 betalen we gemiddeld bijna 55 euro voor stroom en ruim 50 euro voor gas. Dit jaar betalen we ruim 60 euro op jaarbasis. Gaan de plannen door dan betalen we in 2023 gemiddeld bijna € 220 per jaar alleen al aan ODE.

energierekening