Vaste en variabele energietarief.
Als consument heeft u de keus tussen een vast en variabel tarief, maar wat is het verschil en wat is de beste keus?
Bij een vast energietarief staan de tarieven (prijzen) vast voor de duur ( looptijd) van uw contract. Hiermee biedt de energieleverancier u zekerheid, gedurende uw contractperiode.
Het variabele energietarief wordt aan de hand van de olie-, kolen- en aardgasprijzen vastgesteld. Wat inhoudt dat het altijd schommelt, kijk maar een keer naar de prijzen van brandstof voor uw auto die schommelen bijna dagelijks. Het variabele tarief wordt voor zes maanden vastgesteld, namelijk op 1 januari en 1 juli, dit gebeurt elk jaar. Dat houdt in dat prijzen bij een variabel contract 2 maal per jaar wijzigen. Er zijn leveranciers die het variabele tarief per kwartaal aanpassen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een vast energietarief?
Voordelen:
De voordelen van een vast energietarief zijn dat u gedurende uw contractperiode weet waar u aan toe bent, u hoeft zich geen zorgen te maken om de energietarieven. Een ander voordeel is dat als de energietarieven stijgen, dan stijgt u energietarief niet mee.
Nadelen:
Wanneer de energietarieven dalen dan daalt uw energietarief niet mee.
Voor- en nadelen variabel energietarief?
Voordelen:
Het voordeel van een variabel energietarief is dat als de energieprijzen dalen, uw variabele tarief meevalt.
Nadelen:
Het nadeel is dat als het energietarief stijgt, dan stijgt uw energietarief mee. U betaalt een hoger energietarief dan wanneer u het voor 1 jaar zou vast zetten.
U heeft in beide gevallen geen zekerheid. Volgens Compendium voor de leefomgeving hebben wij sinds 2000 een stijging van 4,2% per jaar. Dus je zou kunnen constateren dat vastzetten voor een lange periode winst oplevert. In de praktijk wordt het tegendeel bewezen.